Waarom logopedie in de buitenlucht?

Het menselijk ras is niet ontstaan in kantoorpanden, betonnen woningen, kleine huisjes, flats, winkels en therapieruimten.

De mens is geëvolueerd in de buitenlucht. Ontstaan onder de zon en een uitgestrekte sterrenhemel. De afgelopen twee eeuwen zijn we meer en meer binnen gaan leven.

Voor de komst van radio, televisie, PC, I pad en huishoudelijke apparatuur leefden mensen voornamelijk buiten. Er werd buiten gewerkt, gespeeld, gewandeld en gewinkeld. Er was binnen simpelweg weinig te doen.

Met de industrialisatie en de komst van socialmedia is dit sterk veranderd.

De meesten van ons bevinden zich meer binnen dan in de buitenlucht. We zien ‘binnen zijn’ als de basis en ‘buiten zijn’ als een uitstapje.

Dat is bijzonder, want voor zo’n 200.000 jaar was het precies andersom. Je kunt het vergelijken met kamperen. Soms ben je binnen (bijvoorbeeld als het weer erg slecht is), maar meestal ben je buiten.

Mensen die kamperen voelen vaak dat ze lekker in hun vel komen te zitten en zich meer verbonden voelen met de natuur. Als je buiten bent, merk je dat je meer ontspant en je energieker voelt.

Ons lichaam is gemaakt om te leven in de buitenlucht, dus waarom zouden we onszelf beperken tot kunstmatige omgevingen?

Dus: ga ook met de logopedist naar buiten en voel hoe rechtstreeks daglicht en frisse buitenlicht je gezonder en energieker maken!

De positieve invloed van daglicht

Daglicht helpt je lichaam vast te stellen hoe laat het is. Je lijf is ontwikkeld om te leven met een natuurlijk dag- en nachtritme. Zodra het ochtend is, en het licht relatief veel ‘blauw licht’ bevat, maakt je lichaam zich klaar voor de dag. Zodra het donker begint te worden maakt je lichaam zich klaar voor de nacht.

In kantooromgevingen is het lastig om voldoende licht te krijgen, met name voldoende blauw licht. Dit betekent dat het voor je lijf constant lijkt alsof het tijd wordt om te gaan slapen, waardoor je je niet energiek voelt. Door gedurende de dag regelmatig een paar minuten het daglicht op te zoeken kun je je biologische klok synchroon laten lopen met de natuur.

Daarnaast is het erg slim om ‘s ochtends tien minuten naar buiten te gaan om de dag energiek te beginnen.

Regelmatig komen er studies naar voren die aantonen dat daglicht essentieel is voor simpele taken en lichamelijke processen. Zo helpt daglicht de concentratie te verhogen, zou het ondersteunen bij het verbranden van vet en helpt het depressie voorkomen en genezen. Daarnaast voorziet daglicht in vitamine D, wat ondersteunt bij de weerstand, calciumopname en anti-tumor activiteiten.

Als je er vanuit gaat dat ons lichaam is geëvolueerd om te leven in de buitenlucht, kun je er vanuit gaan dat er nog veel meer processen zijn die (deels) afhankelijk zijn van daglicht. Er zullen daarom naar alle waarschijnlijkheid meer en meer onderzoeken uitwijzen dat buiten leven gezonder is dan binnen leven.

Verse zuurstof helpt je lichaam te zuiveren

Je lichaam is afhankelijk van zuurstof. Zuurstofrijk bloed voedt je organen en alle cellen in je lichaam. Wanneer je veel zuurstof binnen krijgt kan je lijf zijn werk beter doen, en zichzelf beter ontdoen van afvalstoffen.

De zuivering van je lichaam is voor een deel afhankelijk van je longen. Steeds wanneer je uitademt zuiver je je lichaam. Wanneer je meer verse zuurstof naar binnen haalt kan je lijf zichzelf beter zuiveren, en zal de zuurgraad van je lichaam beter in balans blijven.

Adem diep in en uit als je buiten bent, en laat je lijf profiteren van frisse buitenlucht.

bron: SoChicken.nl

Back to Top